مادربرد را میتوان اصلی ترین قطعه یک سیستم دانست که بدون وجود آن، ارتباط قطعات مختلف با یکدیگر صورت نخواهد گرفت. در بخش مادربرد کامپیوتر شاهد وجود قطعات مختلفی هستیم. هر یک از این قطعات وظیفه خاصی داشته و در صورت خرابی، سیستم شما را با مشکلات گوناگونی مواجه میکند. یکی از این قطعات، باتری مادربرد است که یک باتری کوچک بوده که روی مادربرد رایانه قرار میگیرد. باتری مادربرد یا باتری بایوس وظایف مختلفی بر عهده دارد و ممکن است در اثر گذر زمان کارایی خود را از دست بدهد. در این مطلب قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که باتری مادربرد چیست و چه کاربردهایی دارد. به منظور بررسی این قطئه با ما همراه باشید.
باتری مادربرد چیست؟
اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که باتری مادربرد یا باتری بایوس چیست باید گفت که این قطعه یک باتری کوچک است که روی مادربرد رایانه قرار میگیرد. این باتری وظیفه تأمین برق پردازنده CMOS را بر عهده دارد. پردازنده CMOS یک مدار مجتمع کوچک است که اطلاعات تنظیمات بایوس کامپیوتر و لپ تاپ را در خود ذخیره میکند. این اطلاعات شامل زمان و تاریخ سیستم، ترتیب بوت شدن دستگاه، تنظیمات امنیتی BIOS و تنظیمات پیشرفته BIOS میشود.
در واقع کاربرد باتری مادربرد این است که در زمانی که رایانه خاموش است، از تخلیه شدن حافظه CMOS جلوگیری کند. این موضوع باعث میشود که تنظیمات BIOS حتی پس از خاموش شدن رایانه نیز حفظ شوند. موضوعی که باید به آن توجه کنید این است که عمر مفید باتری مادربرد معمولاً بین 3 تا 5 سال است. با گذشت زمان، باتری مادربرد ضعیف میشود و ممکن است منجر به بروز مشکلاتی در رایانه شود.
کاربرد باتری مادربرد چیست؟
باتری مادربرد کاربردهای گوناگونی دارد. در واقع این باتری وقتی کامپیوتر خاموش است، دادههای مختلفی را حفظ میکند. این امر به این دلیل است که مادربرد بدون برق نمیتواند اطلاعات مربوط به حافظه CMOS را در خود نگه دارد. در واقع وظیفه باتری مادربرد این است که به ذخیره تاریخ و زمان کمک کرده، تنظیمات BIOS را نگه دارد و کمک کند تا ترتیب بوت شدن دستگاه، تنظیمات امنیتی BIOS و تنظیمات پیشرفته BIOS ذخیره شود.
مشکلات کامپیوتر در صورت خرابی باتری مادربرد
همان طوری که مشاهده کردید، باتری مادربرد که در داخل مادربرد قرار دارد، وظیفه تامین برق برای ساعت و تنظیمات BIOS را بر عهده دارد. بایوس در واقع یک برنامه کوچک است که هنگام روشن شدن کامپیوتر اجرا میشود و تنظیمات اولیه سیستم را بارگذاری میکند.
در صورت خرابی باتری مادربرد ساعت و تاریخ سیستم به طور مداوم تغییر میکند. اطلاعات BIOS ریست میشود و ممکن است کامپیوتر و لپ تاپ شما هنگام بوت شدن با خطا مواجه شود. در صورتی که با چنین مشکلاتی رو به رو هستید، نیاز است تا برای تعویض باتری مادربرد اقدام کنید.
روش های تشخیص خرابی باتری مادربرد
یکی از سوالات مهمی که کاربران مطرح میکنند این است نشانههای خرابی باتری بایوس کامپیوتر چیست و چگونه میتوان خرابی این قطعه را تشخیص داد. اگر بخواهیم شما را با نشانههای خرابی این قطعه آشنا کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اگر تاریخ و ساعت سیستم شما به طور مداوم تغییر میکند، ممکن است باتری مادربرد شما خراب شده باشد.
- اگر تنظیمات BIOS سیستم شما به طور مداوم ریست میشود، ممکن است باتری مادربرد شما خراب شده باشد.
- اگر دستگاه شما هنگام بوت شدن با خطا مواجه میشود، به احتمال خیلی زیاد باتری بایسوس شما خراب شده و نیاز است تا برای تعویض آن اقدام کنید.
- اگر برخی از درایورها یا برنامههای سیستم شما برای شروع به کار به انرژی باتری بایوس نیاز دارند. اگر بعضی از درایورها و برنامههای سیستم شما به درستی کار نکنند، به احتمال خیلی زیاد باتری مادربرد شما خراب شده باشد.
نحوه تعویض باتری مادربرد
پس از آن که بیان کردیم که نشانههای خرابی باتری بایوس لپ تاپ چیست، حال نیاز است تا در مورد نحوه عوض کردن باتری مادربرد صحبت کنیم. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که فرآیند تعویض باتری مادربرد یک کار نسبتاً ساده است که میتوانید خودتان انجام دهید. شما میتوانید باتریهای جدید مادربرد را از فروشگاههایی که قطعات کامپیوتری به فروش میرسانند، خریداری کنید. اگر بخواهیم شما را با نحوه تعویض باتری مادربرد آشنا کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کامپیوتر را خاموش کنید و آن را از برق بکشید: برای ایمنی خود و جلوگیری از آسیب رسیدن به کامپیوتر، حتماً کامپیوتر را قبل از شروع کار خاموش کنید و آن را از برق بکشید.
- کیس کامپیوتر را باز کنید: نحوه باز کردن کامپیوتر بستگی به مدل کامپیوتر شما دارد اما در اکقر موارد میتوانید این کار را به سادگی انجام دهید
- باتری قدیمی را از مادربرد جدا کنید: باتری قدیمی معمولاً در گوشه بالای سمت راست مادربرد قرار دارد. باتری قدیمی معمولاً با یک پیچ کوچک در جای خود محکم شده است. برای جدا کردن باتری قدیمی، پیچ را باز کنید و سپس باتری را به آرامی از مادربرد جدا کنید.
- باتری جدید را در محل باتری قدیمی قرار دهید: باتری جدید معمولاً با یک پیچ کوچک در جای خود محکم میشود. برای قرار دادن باتری جدید، آن را در محل باتری قدیمی قرار دهید و سپس پیچ را ببندید.
- کیس را ببندید: پس از نصب باتری، نیاز است تا دوباره کیس کامپیوتر و درب آن را ببندید.
- ریست تنظیمات BIOS: پس از تعویض باتری مادربرد، باید تنظیمات BIOS را بازنشانی کنید. برای انجام این کار، کامپیوتر را روشن کرده و دکمه DEL یا F2 را در صفحه اولیه BIOS فشار دهید. سپس، تنظیمات BIOS را به حالت پیش فرض کارخانه بازنشانی کنید
با تشکر از تکنوسان